Ontwikkelingen ballistiek

 

 

 

Spreker: hr. E. Mattijssen MSc

 

Erwin Mattijssen, werkzaam bij het NFI, is een forensisch vuurwapendeskundige. Hij heeft de opleiding biologie gevolgd aan de Universiteit Leiden. Daarna heeft hij nog twee masters gedaan in Teaching Biology en Forensic Sciences. Naast dat hij dus werkzaam is bij het NFI coördineert Erwin ook meerdere projecten, waaronder de objectivering van vergelijkend onderzoek. Subjectief onderzoek betekend niet direct dat het onderzoek onbetrouwbaar of fout is. Het onderzoek wordt enkel op een andere manier gedaan.

 

Nog een project van Erwin gaat over context management. Hier heeft hij ook over gesproken op het symposium. Hij heeft verteld dat er twee methoden zijn om iets te onderzoeken, namelijk 'nothing unless' en het 'nothing except'. Bij de eerste methode krijgt een aantal betrokken personen informatie over een bepaald onderwerp. Maar bij deze informatie zijn delen die sturend kunnen zijn en dus invloed hebben weggelaten. Ieder persoon doet vervolgens zijn onderzoek op de gewone manier. De tweede methode geeft juist wel veel belangrijke en dus sturende informatie, zoals of er slachtoffers zijn, waar bewijsstukken hebben gelegen. Hiermee wordt de onderzoeker al een stuk op weg geholpen bij zijn onderzoek. De rest van de informatie wordt dan niet gegeven.

 

Het tweede deel van zijn lezing ging over schootsbaanreconstructie. Bij dit onderzoek is het gewenst juist zoveel mogelijk informatie te hebben, zodat duidelijk is waar je naar moet zoeken. Bij de rest van het onderzoek is het dan weer het tegenovergestelde, dit gebeurt liever blind. Een vuurwapendeskundige wordt pas bij een onderzoek gehaald op het moment dat de technische recherche er zelf niet meer uitkomt. De deskundigen maken vervolgens een reconstructie. Dit is vooral gevraagd bij het ricocheren (afketsen) van een kogel, het rennend schieten en de kogelbaan afwijking door bijvoorbeeld houtnerf. Een kogel die haaks op de houtnerf inslaat neemt de richting van het houtnerf over en zo veranderd de kogelbaan.

 

Al met al was het een zeer interessante lezing die niet snel weer zal voorkomen.

 

- Amber Mensink