Studiereis 2014 | Stockholm

 

Op maandag 24 maart was het zover: de studiereis naar Stockholm! Na een lange treinreis vanuit Enschede naar Schiphol duurde het nog even voor men het vliegtuig in kon stappen. Dat betekende maar één ding: belastingvrij shoppen! Tijdens het wachten werd er ook een spel uitgelegd, waarbij je een bepaalde persoon zo ver moest krijgen om een bepaalde zin uit te laten spreken. Na een lange zit mochten we eindelijk vliegen en landde we rond 12 uur op het Zweedse vliegveld. Een busreis later konden we om 1 uur neerploffen in ons bed om er vervolgens zes uur later weer uit te moeten.

De dinsdag begint vroeg met een ontbijt die sommige overslaan om nog even dat extra half uurtje slaap te pakken. Het eerste bedrijvenbezoek brengt ons bij MTO-savety: een bedrijf dat technologie, mensen en organisaties koppelt. Actief op verschillende gebieden binnen en buiten Zweden, zo ook Nederland. De slaap begint bij sommige mensen de overhand te nemen en hier en daar zitten er dan ook al verschillende mensen met hun ogen dicht “te luisteren”.  ’s Middags is het tijd om een universiteit te bezoeken waar een aantal afstudeerpresentaties over Cyber Crime worden gepresenteerd. Na dit bezoek was iedereen vrij om weer terug te gaan naar bed, dus uiteraard gingen de meeste de stad in om deze te verkennen.
 
De woensdag was zoals gewoonlijk weer vroeg en dit keer stond een bezoek aan het politiebureau op de planning. Een rondleiding door het gebouw  brengt ons langs verschillende onderzoeksruimtes. Ruimtes voor ballistisch onderzoek, UV onderzoek en bewijsmateriaal waren daar onderdeel van. Ook werd de garage aangedaan en mochten we een kijkje nemen in de politieauto’s die daar stonden. Eenmaal terug in het gebouw kregen we lezingen over vingerafdrukken, de reorganisatie van de Zweedse politie en over de diverse taken die ze uitvoeren in hun forensische laboratoria. Die middag mochten we de stad verkennen maar moesten we ook bepaalde opdrachten behalen! Juist, de alom bekende bucketlist was ook weer van de partij. Vele vreemde taferelen verder was het tijd om de ’s avonds de kroeg in te duiken want we konden toch uitslapen.

Nou ja, uitslapen.. 9 uur opstaan is toch wel twee uurtjes later dan 7 uur. Dit keer  geen lezingen maar een stadstour door Stockholm met onze gidsen Stella en Monique. Als kuddedieren sjokte we door de stad terwijl er op verschillende plekken verhalen werden verteld over moord, doodslag en bomaanslagen. Als eindpunt was het paleis uitgekozen waar we net op tijd waren voor de wisseling van de wacht. Een vrije middag en een nachtje stappen later was het tijd voor de laatste dag.

Vrijdag was het weer net zo verdrietig als dat wij waren, omdat het de laatste dag was: regen. Na een hectische opruimsessie was iedereen klaar om naar de gevangenis te gaan. Een museum wat deels wordt gebruikt als hotel waarin verschillende cellen nog in hun originele staat zijn behouden. Nog even snel terug naar het hostel om vervolgens weer terug te vliegen naar Nederland en de studiereis officieel af te sluiten.