Dateren van bloedvlekken

 

 

 

Spreker: mevr. L. Wilk MSc

 

En toen was het de beurt aan de workshop: Dateren van bloedvlekken. De workshop werd verzorgt door Leah Wilk.

 

Leah Wilk heeft haar Bachelor en Master behaald op het gebied van Natuurkunde. Momenteel werkt ze bij FTS, dit staat voor Forensic Technical Solutions. Binnen dit bedrijf houd Leah zich bezig met het ontwikkelen van nieuwe algoritmen voor de analyse van spectrale data van bloedvlekken. Dit is dus ook waar de workshop over ging.

 

Ze liet zien hoe met behulp van een speciale camera bloedvlekken kan dateren. Deze camera gaat uit van verschillende tinten rood en vergelijkt deze op een statistische manier en bepaald zo dus welk bloed vers en welk bloed oud is. In de loop der tijd veranderd namelijk de kleur van het bloed. Deze kleur kan liggen tussen vel rood en donker bruin.

 

De kleur van bloed komt tot stand door de absorptie en reflectie van licht op hemoglobine. Hemoglobine is een proteïne die verantwoordelijk is voor het zuurstoftransport in het lichaam. Doordat hemoglobine onder invloed van zuurstof reageert tot chromoforen met-hemoglobine en hemichroom, veranderd de kleur van het bloed. Hoe ouder het is hoe meer hemoglobine met zuurstof heeft gereageerd en dus, hoe donkerder de kleur wordt.

 

Ook is met deze camera bloed aan te tonen op een zwart shirt. Iets wat je met het blote oog slecht zichtbaar is. In de workshop gebruikte ze dit ook als voorbeeld. Er hing een wit shirt met duidelijke bloedvlekken en een zwart shirt waar weinig mee aan de hand leek te zijn. Maar op de camera beelden was duidelijk te zien dat ook het zwarte shirt bloedvlekken bevatte.

 

Ben jij geïnteresseerd in deze techniek en de ontwikkelingen ervan? Of ben je gewoon benieuwd naar wat FTS nog meer doet? Neem dan zeker een kijken op hun website www.fortechs.com, voor vragen kun je mailen naar info@fortechs.com.

 

- Roos Knipping


Bronnen:
- Flyer Forensic Technical Solutions, FTS measures the age of blood
- Programmaboekje Symposium Future of Forensics